Baileys mousse
Bakken

Baileys mousse

Tijdens de feestdagen is een van mijn favoriete drankjes toch echt wel “Baileys on the rocks”. Dit jaar leek het me lekker om als dessert de Baileys als mousse in een champagne glaasje te doen. Zelf vond ik het een heerlijk recept en wil het daarom graag met jullie delen! Dit recept is perfect voor de kerstdagen, maar helemaal top bij oudjaarsavond! Je hebt dan al champagne glaasjes nodig en met dit recept kunnen ze op 1 avond zelfs 2 keer worden gebruikt! De eerste keer voor de mousse en de tweede keer om te proosten met champagne.
Helaas zijn slagroom en ik nooit de beste vrienden geworden en deel ik daarom helemaal onderaan nog wat tips, zodat het bij jou misschien wel in 1 keer lukt!

Tijd: 25 min. maken + 4 uur opstijven in de koelkast
Aantal glaasjes: 8
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Ingrediënten:
– 500 mL (gekoelde) slagroom
– 2 zakjes klopfix
– 80 gr kristalsuiker
– 1 tl vanille extract
– 75 mL Baileys
– Chocolade hulstblaadjes

Ingrediënten Baileys mousse

Benodigdheden:
– 8 champagne glaasjes
– keukenpapier
– garde en keukenmixer

Alles wat je nodig hebt voor de Baileys mousse.

Bereiding:
– Doe de gekoelde slagroom in een kom en klop de slagroom ongeveer 30 sec. op een lage snelheid
– Wanneer de slagroom een beetje lobbig wordt voeg dan de kristalsuiker toe
– Verhoog de snelheid en voeg de klopfix toe. Blijf kloppen totdat het bijna stijf is

Slagroom lobbig opgeklopt
Klop het laatste stukje stijf, handmatig met een garde.


– Klop het laatste stukje handmatig stijf met een garde en voeg de Baileys en vanille extract toe. Klop dit even heel kort mee
– Verdeel de mousse met een lepel in de champagne glaasjes
– Veeg de randjes schoon met een stukje keukenpapier
– Zet bovenop de mousse 2 hulstblaadjes
– Laat de mousse minimaal 4 uur opstijven in de koelkast

Baileys mousse eindresultaat

Geniet ervan!

Tips:

  1. Zorg ervoor dat de slagroom gekoeld is (4-7 graden Celsius), als het te warm is gaat het snel schiften.
  2. Begin met rustig opkloppen van de slagroom, wanneer deze een beetje lobbig wordt dan de suiker toevoegen.
  3. Klop verder en verhoog de snelheid en voeg de klopfix toe. Klop totdat het bijna stijf is. Klopfix zorgt ervoor dat de slagroom iets steviger wordt.
  4. Stop met kloppen met de keukenmachine als de slagroom bijna stijf is.
  5. Klop het laatste stukje met de garde handmatig. Voeg de Baileys toe en meng nog even heel kort! Wanneer er te lang of te hard wordt geklopt, gaat het alsnog schiften.
  6. Dit recept kan in het glaasje nog een beetje opstijven en kan maximaal 1 dag worden bewaard in de koelkast.
  7. Mocht je het een dag van te voren willen maken, dan raad ik je aan om het in een kom te bewaren en als laatste in het glaasje te doen. De alcohol en de Baileys zakken namelijk naar de bodem van het glaasje.

Zelf had ik ook geschifte mousse de eerste keer. Daarna was poging 2 beter! Geef dus niet op, want het is echt de moeite waard. Mocht je minder willen maken dan 8 glaasjes, neem dan de helft van alle ingrediënten en je hebt genoeg voor 4 glaasjes.

Dit vind je misschien ook leuk...