Buitenplanten

Appels uit Oma d’r Appelboom plukken, een leuke middag!

Mijn moeder heeft een appelboom in de tuin. Met deze appelboom heb ik een echte band. Ooit heb ik eens mijn voet gebroken en heb toen 6 weken in het gips gezeten. Uiteraard had ik de mazzel dat dit tijdens een hittegolf in de zomer gebeurde, heb ik weer. Mijn moeder haalde mij elke dag op uit ons appartementje en ik heb de hele zomer lang op de tuinbank onder de appelboom gezeten. Deze gaf nog best wat schaduw! Inmiddels zijn we jaren verder en groeien er altijd ontzettend veel appels aan de boom. Sinds er kleinkinderen zijn, gaan we elk jaar samen appels plukken bij oma.

Lieke weet al, als we gaan appels plukken bij oma wordt dat een feestje. Ten eerste omdat het natuurlijk hartstikke leuk is om te doen en ten tweede omdat erna altijd appelmoes en appeltaart wordt gemaakt. Fedde daarentegen heeft geen idee, hij is enthousiast als Lieke dat ook is, maar weet niet precies waarom.

Appels plukken bij oma kan beginnen!

Oma heeft een grote mand klaargezet als we eraan komen. Lieke klimt op de tuinbank om te gaan plukken en Fedde wordt door oma opgetild. Bij Lieke gaat dit helemaal goed. Ze doet wat je vraagt, dus een appel plukken en in de mand leggen, anders wordt deze beurs. Fedde plukt een appel en die gooit hem zo door de tuin als een bal. Tja daar gaan de appels. Alle appels die hij plukte belanden helaas snoeihard op de grond voordat ze in de mand worden gelegd.

Al snel zijn we zo’n half uurtje bezig en dan is de mand van oma vol en de appelboom leeg. Er zijn nog wat appels in een tas gestopt, omdat de mand overvol raakte. Daarna wegen we de mand met appels en dit jaar hebben we 25 kg appels geplukt!

De appelboom in oma's tuin
Appels plukken bij oma
25 kg appels geplukt

En dan komt het keukenwerk eraan. Ik kan er zo van genieten om een appeltaart te bakken en appelmoes te maken. Maar met 25 kg aan appels is er wel een hoop te doen. Laatst vroeg iemand mij, heb je dan geen appelschiller. Een wat? Ja een appelschiller, dat is zo een ding waar je een appel in doet, je draait vervolgens de slinger rond en de appel wordt geschild en ook meteen wordt het klokkenhuis eruit gehaald. Eh nee, maar dit lijkt me wel wat.

Westmark appelschiller met klem

Na zoeken op internet kwam ik uit bij een appelschiller van het merk Westmark, deze kreeg goede recensies en hij zag er solide uit. Hij is te bestellen in 2 verschillende varianten, een met een zuignap en een met een klem. Ik bestelde degene met een klem, omdat ik bang was dat de zuignap op een moment zou kunnen loskomen. Waar ik helaas geen rekening mee had gehouden was dat ons keukenblad vrij dik is en de klem er dus niet op past. Gelukkig werkt het bij de tafel uitstekend en gebruikte ik de appelschiller maar gewoon aan tafel.

Eerlijk is eerlijk ik moest wel even kijken hoe dit het makkelijkste werkt, maar al snel had ik hem door. Je doet een appel op de puntjes van de schiller en duwt dit goed aan. Vervolgens ga je draaien aan de hendel en de appel schuift naar voren. Hier zit een mesje die nog een beetje naar voren en naar achter gesteld kan worden. Daarmee bepaal je de dikte van de schil. Aan het einde zit een oogje met een mesje waar het klokkenhuis doorheen gaat. Je bent deze dus ook snel kwijt! Tegelijkertijd wordt er een ander mesje door de appel gehaald waardoor je mooie spiralen krijgt. Als je klaar bent kan je de appelschiller makkelijk afspoelen omdat deze van RVS is. Doekje erover en klaar!

Dit apparaatje werkt zo simpel dat als je er zelf bij zit om steeds een nieuwe appel erop te doen, de kinderen kunnen draaien aan de hendel. Lieke vond dit erg leuk om te doen. Hij schilt niet alleen appels, maar ook aardappels. Als het oogje aan het einde naar beneden staat, wordt er alleen geschild. Klein minpuntje is dat de schiller wel wat dikker schilt dan ik zelf zou doen, maar je bespaart in ieder geval een heleboel tijd.

Westmark appelschiller

Dit jaar hebben we genoten van de appels, appelmoes en appeltaart. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer zoveel appels plukken bij oma. Ben je benieuwd naar mijn lekkere recepten voor appelmoes en appeltaart? Binnenkort verschijnen deze online!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *