Sinds dat ik een klein meisje was, weet ik niet beter of wij maken thuis kerststukjes. Ooit was er een tijd, dat mijn oma bij ons aan de keukentafel zat en enorme hoeveelheden maakten. Ze kon er geen genoeg van krijgen en de hele familie kreeg dan ook een stukje. Wel moesten we alle frutsels die ze gebruikte weer terug geven, zodat ze deze volgend jaar weer kon gebruiken. Zowel mijn moeder, mijn zusje en ikzelf deden graag met haar mee. Later verhuisden alle kerststukjes mee naar haar huis en gingen we stukjes maken bij haar aan de keukentafel. Beneden had ze een achterkamertje en die stond dan uiteindelijk helemaal vol. Het leek dan ook wel een bloemenwinkeltje en wat rook het lekker naar vers groen.
Helaas werd mijn oma dementerend en kon ze het zelf niet meer zo goed. Natuurlijk hielpen we haar nog mee, maar zoveel als ze ooit maakte deden we niet meer. Later maakte ze nog in het verzorgingshuis kerststukjes tijdens de dag activiteit, waarbij zij als een soort expert in de rondte liep en bij iedereen een oogje in het zeil hield. Ze schroomde ook niet om hier en daar een correctie uit te voeren.
Nog steeds vind ik het ontzettend leuk om met familie kerststukjes te maken. Mijn moeder kan er ook wat van en die heeft het nu een beetje overgenomen van mijn oma. Zij overleed ruim 2 jaar geleden op de prachtige leeftijd van 91! Vorig weekend zijn we dan ook weer flink aan de slag gegaan en heb ik samen met mijn familie een heleboel prachtige stukjes gemaakt. Onze oma zou dan ook echt trots zijn geweest als ze ons bezig kon zien!
De frutsels zoals kerstballetjes en waxinelichtjes houders hadden we nog van mijn oma, eerdere workshops of onlangs gekocht. Iedereen nam deze gezellig mee!
Benodigdheden om een kerststukje te maken
Mijn moeder zorgde voor oase, dit is een groen steekschuim wat water vasthoudt. Als je al weet dat je een kerststukje wilt gaan maken zorg er dan voor dat je het al eerder koopt. Aan het einde van het jaar is het vaak wat moeilijker te krijgen.
Verder heb je veel groen nodig. Het is leuk om wat verschillende soorten takken te kopen. Wat het altijd goed doet in een kerststukje zijn:
– dennentakken
– conifeer
– ilex takken
– hulst
– skimmia
– hedera
– taxus
– mos
Dit groen kan je vaak in het tuincentrum vinden. Dit koop je dan als een pakket, of los per tak. Misschien heb je zelf wel wat leuke groene takken in je tuin staan. Deze zijn natuurlijk ook goed te gebruiken!
Ook zijn spullen zoals een snoeischaartje, mesje en ijzerdraad om wat vast te binden handige spullen om in huis te halen.
Stappen
- Leg het oase blok een uurtje in het water zodat het zich goed kan volzuigen met water.
- Snijd de oase op het juiste formaat. Zorg ervoor dat het niet te strak en niet te los in het bakje zit en laat het aan de bovenkant ongeveer 2 cm uitsteken.
- Begin met het basisgroen. Hiervoor knip of snijd de dennentakken schuin af. Ze zijn dan gemakkelijk in de oase te steken en kunnen ook goed water opnemen.
- Steek de dennentakken rondom in de oase en werk een klein stukje naar boven.
- Steek ook ander groen in je kerststukje zodat er wat variatie in het groen zit.
- Nu is het tijd om kleur toe te voegen, door bijvoorbeeld ilex takken of hulst erbij te steken.
- De bovenkant kan je bekleden met mos, er ontstaat dan een soort platau.
- In het mos kan je de versiering steken zoals waxinelichtjeshouders en de frutsels.
- Eventueel kunnen er nog lichtjes in worden gestoken op bijvoorbeeld batterijen.
Vergeet tot slot niet om elke 3 tot 4 dagen even in de oase te voelen of het kerststukje nog water nodig heeft. Zo kan je er het langste van genieten!
Ik maakte er dit jaar 2. Een voor mezelf en eentje om cadeau te doen aan mijn schoonmoeder. Ze was er blij mee! We houden er allebei van om veel kerstlichtjes in huis te hebben. Ik deed ze dan nog in de kerststukjes.