Planten water geven
Binnenplanten

Tips om een plaag van de rouwvarenmug te bestrijden

Ken je van die kleine zwarte vliegjes die lijken op fruitvliegjes, die niet op je fruit afkomen, maar juist in je planten zitten? Het zou zomaar eens een rouwvarenmug kunnen zijn, en die zijn zo vervelend om weg te krijgen! Je komt ze ook wel eens tegen onder de naam rouwvliegjes of varenrouwmug. Ken je ze niet? Vooral zo houden!

De rouwvarenmug is een mugje die niet zal steken, maar zich vaak zal begeven rondom je planten. Ze komen soms mee met een nieuwe plant uit het tuincentrum en zo haal je een stiekeme plaag in huis. Deze kleine lastpakken kunnen er namelijk voor zorgen dat de wortels van je planten worden aangetast en je zal dit ook aan je planten gaan zien. Ze kunnen er minder mooi van worden of zelfs aan dood gaan. Dit komt doordat de wortels van de plant vatbaarder zijn voor bacteriën en schimmels.

De rouwvarenmug herkennen

De rouwvarenmug is een klein zwart vliegje van 2 tot 3 mm die graag in warme vochtige omgevingen leeft. Daarom zie je ze vaak in planten in een serre of vensterbank. Op deze goed verwarmde locatie legt de mug eitjes. Na enkele dagen komen deze eitjes al uit met 3 weken heb je al een volwassen rouwvarenmug. De volwassen muggen leven maar een paar dagen, maar leggen z’n 300 eitjes! Doordat ze zo snel eitjes leggen en uitgroeien kan een enkele mug uitgroeien tot een echte plaag. De uitgekomen larven zijn schadelijk voor de wortels van de planten zoals ik hierboven al schreef. Als je ze ziet is er dus werk aan de winkel.

Rouwvarenmug herkennen
Rouwvaren mug

Bestrijding van de rouwvarenmug

Er zijn verschillende manieren om de rouwvarenmug te bestrijden. Thuis hebben we hier nu al zo een tijd last van en ik heb bijna alles geprobeerd wat je op internet leest, maar niks leek te helpen. Misschien was mijn plaag al zo groot dat de huis tuin en keuken middeltjes niet meer genoeg waren. Hier volgen wat tips die ik heb geprobeerd.

  • Verwijder de dode plantenresten; de mug vindt een humusrijke, vochtige grond lekker, dus houd deze schoon.
  • Geef de planten niet teveel water, maar wel genoeg om zelf te overleven, gebruik bijvoorbeeld een planten vochtmeter
Two way vochtmeter
Zelf heb ik deze vochtmeter, hij kan meten hoe vochtig de grond onderin de pot is, maar ook wat de pH is. Dat is handig omdat je dan weet of het nodig is om te bemesten.
  • Zet de “besmette” kamerplanten niet in de buurt van de “schone” kamerplanten
  • Plakband; door plakband op de bovenkant van de pot te plakken blijven ze plakken als ze proberen uit te vliegen. Ze kunnen nu geen nieuwe eitjes meer leggen en je verbreekt de levenscyclus. Je kunt ook kleefvallen gebruiken.
  • Geef water met een kaneel mengsel; Kook 1/2 liter water en laat dit afkoelen. Zet een schaal of pot klaar en doe hier 1 el kaneelpoeder in. Doe het afgekoelde water bij de kaneel en roer dit goed door. Laat het even staan, onderin ontstaat een drab die je niet gaat gebruiken. Het bovenstaande water kan je bij de plant doen.
  • Leg een laagje zand op de aarde. De larven kunnen dan niet omhoog en sterven af. De wortels van de plant krijgen ook geen zuurstof, dus doe dit niet langer dan 1 week.
  • Maak gebruik van aaltjes; deze eten de larven.

Aaltjes als biologische bestrijding

Zoals ik al eerder schreef, ik heb alles geprobeerd om van deze rouwmuggen af te komen, maar tot op heden ben ik nog steeds aan de verliezende hand.
Twee weken geleden heb ik daarom aaltjes besteld. De aaltjes eten de larven op voordat het muggen worden. Zolang de aaltjes voeding hebben blijven ze in leven. Mocht de mug de strijd verliezen en geen eitjes meer kunnen leggen dan sterven de aaltjes uiteindelijk aan voedseltekort.

De aaltjes kan je per miljoenen bestellen. Ze zijn ongeveer 1 week houdbaar in de koelkast, dus bestel er niet teveel. Ik kocht een zakje met 5 miljoen aaltjes. Dit is genoeg voor 10m2 oftewel 25 kamerplanten. De bestelling ging heel gemakkelijk en na 1 dag had ik ze al in huis. Gelukkig zat er een duidelijke beschrijving bij. De helft van de aaltjes heb ik opgelost in het water en dit aan de planten gegeven. De helft heb ik een week bewaard in de koelkast en daarna deed ik hetzelfde voor de tweede behandeling.

Aaltjes direct
poeder aaltjes
opgeloste aaltjes

Van het weekend heb ik de planten voor dus voor de tweede keer behandeld en ik hoop dat het gaat helpen! Het lijkt wel al minder te worden gelukkig. We houden hoop en zorgen ervoor dat we in de toekomst niet teveel water geven.

Planten water geven

Update 19-2-2022

Na een paar weken wachten is er geen rouwvarenmug meer te zien in de planten. Ze zijn allemaal verdwenen. Hopelijk blijft dit zo, maar tot nu toe ben ik onder de indruk van de aaltjes. Ze hebben hun werk goed gedaan.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *