Koken

Le Creuset gietijzerenpan, geweldig zonder troep van een antiaanbaklaag

Voor een set nieuwe pannen spaar ik vaak zegels bij de supermarkt, of kijk naar aanbiedingen bij de Blokker bijvoorbeeld, hier hebben ze vaak Tefal pannen. Waar ik vaak al snel tegenaan loop is dat na een korte tijd de pan al mankementen gaat vertonen. De pan wordt krom of de antiaanbaklaag is beschadigd. Na een paar jaar is de pan dan al afgeschreven en rijp voor de vuilnisbak. Ik vond dat het tijd was voor een duurzamere manier van koken en ging op zoek naar een betere pan.

Ik besloot een nieuwe pan aan te schaffen die geen antiaanbaklaag had, maar van gietijzer was. Al snel kwam ik goede verhalen tegen van mensen die pannen gebruiken van het merk Le Creuset. Deze pan van is gemaakt van een hoogwaardige kwaliteit gietijzer met een geëmailleerd oppervlak. De steel is vervaardigd van hout met een roestvrijstalen ophangring. Hij is geschikt voor alle warmtebronnen inclusief inductie, maar mag absoluut niet in de vaatwasser of oven.

Le Creuset sauteerpan

Omdat deze pannen vrij duur zijn besloot ik eerst een 28 cm sauteerpan aan te schaffen. Deze kwam binnen in een stevige doos en een duidelijke gebruiksaanwijzing. Voor het eerste gebruik is het nodig om de pan in warm water te wassen met een beetje sop. Daarna goed afspoelen en droogmaken. Ik koos de pan met een houten steel, omdat ik deze heel mooi vond. Helaas kan de steel van deze pan niet in de oven. Dus als je de pan in de oven wilt gebruiken, kies dan een andere variant. Door het koken vormt er een patina laagje. Dit bruinige laagje is een natuurlijke antiaanbaklaag, die niet verwijderd hoeft te worden. Daarom was ik de pan na het koken af met warm water, maar zonder sop. De sop verwijderd namelijk deze laag weer en dat is super zonde.

Het bakken met de gietijzeren Le Creuset pan is echt heel anders dan een pan met antiaanbaklaag die ik gewend was. Hierover had ik op internet al gelezen in recensies, maar wilde het graag leren. Eerlijk is eerlijk, ik heb zeker even moeten oefenen. Hoe hoog moet het vuur en hoe zorg je ervoor dat je eten niet aanbrand? Dit was een zoektocht, maar al snel lukte het koken en werd het steeds wat makkelijker. Op een gegeven moment ging het zo lekker dat ik ook nog de Le Creuset keukenpan van 28 cm kocht. Het lukt inmiddels zelfs om een ei te bakken!

Tevens kocht ik er een deksel bij. Deze is niet precies ontworpen voor deze serie pannen, maar past toch perfect! Het grootste voordeel is dat de goed sluitende deksel de warmte en het vocht in de pan houden, waardoor de smaken beter behouden blijven en je energiezuiniger kookt. En in de tijden van dure energie is dat een mooie bijkomstigheid!

De eindconclusie is dan ook dat deze pannen een geweldige aanschaf zijn geweest voor in de keuken. Le Creuset maakt fantastische producten en geven hierop zelfs een levenslange garantie bij het juiste gebruik. Ik heb even moeten wennen, maar ben er ontzettend blij mee.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *