Blauwe bessen citroentaart
Bakken

Recept voor een heerlijke blauwe bessen citroentaart

Laatst maakte ik deze blauwe bessen citroentaart voor de verjaardag van mijn schoonmoeder. Eerlijk is eerlijk, hij smaakte de eerste keer beter dan dat hij eruit zag, maar ach niet alles kan altijd in een keer goed gaan. Werkelijk alles wat mis kon gaan gebeurde dan ook. De cake werd niet gaar, uiteindelijk raakte de bovenkant daardoor aangebrand en als kers op de taart droop de roomkaas glazuur van de cake. Na dit fiasco wilde ik hem snel nog eens maken en de aanhouder wint! De tweede taart was heerlijk en mooi! En als je hieronder mijn stappen volgt, lukt het jou vast wel om in een keer een heerlijke blauwe bessen citroentaart te bakken.

Tijd:
– 30 min. voorbereiding
– 25 – 30 min oven op 180 graden Celsius (hete lucht)
– 8 uur afkoelen (minimaal, overnacht is beter)
– 1 uur decoreren

Moeilijkheidsgraad:
Gemiddeld

Ingrediënten:
Beslag en decoratie
– 230 gr ongezouten roomboter
– 250 gr kristalsuiker
– 100 gr lichte basterdsuiker
– 4 grote eieren
– 16 gr bakpoeder
– 1 eetlepel vanille extract
– 350 gr patentbloem
– 1/2 theelepel zout
– 240 ml karnemelk
– 5 citroenen:
– 2 eetlepels citroenschil (schil van 1 citroen)
– 100 ml vers citroensap (3 tot 4 citroenen)
– 1 plakje citroen als decoratie
– 250 gr blauwe bessen (bewaar er wat voor de taart decoratie)
– 1/2 theelepel baking soda

Frosting
– 200 gr roomkaas (gebruik een A-merk, deze zijn steviger, koop geen melkan, die is echt te vloeibaar)
– 120 gr ongezouten roomboter
– 400 gr poedersuiker
– 1 theelepel vanille extract

Benodigdheden:
– Wilton easy layers cake pan, 20 cm doorsnee/ 20 cm cakevorm (3 stuks, of in 3 keer bakken)
bakpapier
– keukenmixer
zeef
– 1 kom
– 1 schaaltje
Citruspers (citroenen kunnen ook worden uitgeknepen met de hand)

Bereiding

Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je begint!
Verwarm de oven voor op op 180 graden Celsius

– Doe in de mengkom de ongezouten roomboter en klop deze op een hoge snelheid voor ongeveer 1 minuut, zodat deze romig wordt
– Voeg de kristalsuiker en lichte basterdsuiker toe en mix daarna op medium snelheid voor 2-3 minuten
– Voeg de eieren en vanille extract toe en mix op medium snelheid, totdat alles is opgenomen in ongeveer 2 minuten
– Als de boter aan de kom plakt haal dit dan los met een spatel en mix nog even door

– Snijd van de citroen een plakje die gebruik je als decoratie
– Pers 3 tot 4 citroenen uit zodat er 100 ml citroensap is
– Rasp van 1/2 tot 1 citroen de schil, zodat er 2 eetlepels citroen rasp is

– Doe de blauwe bessen in een schaaltje en houd er een aantal apart voor de decoratie
– Voeg 1 eetlepel patentbloem toe en meng de bessen hiermee (hierdoor zinken ze minder snel naar de bodem)

– Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, zout en baking soda
– Voeg langzaam deze droge ingrediënten toe aan de mengkom met beslag
– Meng op lage snelheid voor 5 sec
– Voeg de karnemelk, citroensap en geraspte citroenschil toe en meng totdat alles goed door elkaar heen zit
– Let op dat je dit niet te lang doet, anders krijg je een te dikke cake structuur

– Knip bakpapier op maat van de cakevorm(en) en leg dat erin
– Spatel voorzichtig de in bloem gemengde blauwe bessen door de taartmix
– Schep de cake in de 4 cake pannen, ik gebruikte de 4 lage Wilton pannen met bakpapier erin. Deze hoef je dan niet meer in te vetten. Je kan de cake mix ook verdelen over 3 of 4 cakevormen. Bak deze nooit in 1 vorm, want dan wordt de cake niet gaar (ik spreek uit ervaring!)

4 lagen taart wilton

– Bak de cakes in 25 – 30 min gaar op 180 graden Celsius, test of de cake gaar is door er een prikker in te steken. Als deze er schoon en droog uitkomt is de cake gaar
– Laat de cake goed afkoelen en haal het uit de cakevorm
– Als de cake in ieder geval 8 uur is afgekoeld kan deze gedecoreerd worden. De cake kan je ook makkelijk op dag 1 bakken en op dag 2 versieren. Pak deze dan even in huishoudfolie in

Decoreren

De frosting kan al een dag van te voren worden gemaakt en bewaard worden in de koelkast. De frosting is dan wat dikker waardoor er goed mee gesmeerd kan worden.

– Zeef de poedersuiker zodat er geen klontjes meer in zitten
– Klop de boter in een paar minuten romig
– Voeg de roomkaas en het vanille extract toe en mix totdat deze zijn opgenomen
– Als laatste voeg je de poedersuiker toe, mix dit kort of spatel het door de crème
– Proef de frosting, is deze nog niet zoet genoeg dan kan er nog extra poedersuiker worden toegevoegd, let op, door het toevoegen van extra poedersuiker wordt de frosting ook dikker. Mocht deze dus te vloeibaar zijn kan er ook extra poedersuiker worden toegevoegd
– De frosting kan gelijk worden gebruikt, of in de koelkast worden bewaard totdat deze nodig is

– Smeer de afgekoelde taart in met de eerste laag frosting en laat deze in de koelkast afkoelen voor ongeveer 30 min
– Smeer de tweede laag frosting er over en laat ook deze even afkoelen in de koelkast
– Decoreer de blauwe bessen citroentaart met het schijfje citroen en blauwe bessen

Blauwe bessen citroentaart
Perfecte laagjes

Geniet van deze overheerlijke blauwe bessen citroentaart!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *