Apparatuur

Nieuwste keuken aanwinst; Kitchenaid mixer

Al jaren was ik aan het twijfelen om een Kitchenaid keuken mixer aan te schaffen. Wat mij altijd tegen heeft gehouden was de prijs van dit mooie apparaat. Daardoor dacht ik elke keer komt nog wel een keertje. Nu was het dan eindelijk zover en had ik besloten dit apparaat komt er, maar ja, welke uitvoering en kleur kies je dan? Hieronder lees je de informatie over de vergelijking tussen de Kitchenaid Classic en de Artisan.

In de winkel zag ik de Kitchenaid Classic keukenmixer staan in het glimmend zwart. Nou ben ik dan niet zo van het glimmende omdat ik ook denk dat je elke kras die erop komt ziet en wilde ik graag een mat zwarte. Hierdoor kom je ook al meteen hoger in prijs want helaas zijn die duurder. Natuurlijk is het ook wel weer een wat nieuwer model, maar toch voel je dit in je portemonnee. Wel heb ik de instelling dat als je iets doet, je het beter in een keer goed kunt doen, dus heb ik toch maar de keuze gemaakt om wat meer geld uit te geven voor een model waar ik meer dan 100% tevreden mee ben.

Zelf heb ik gekozen voor de Artisan KSM175 in het vulkaan zwart, welke onder andere te koop is bij de bijenkorf. Omdat ikzelf ontzettend heb zitten zoeken en vergelijken op internet heb ik een samenvatting van mijn zoektocht gemaakt om je te helpen bij het maken van jouw keuze.

De productie van de KitchenAid KSM150 Artisan Food Mixer is gestopt en er zijn dus een aantal nieuwe modellen, namelijk de KSM125KSM156KSM175 en de meest recente KSM185.
Al deze mixers zijn in grootte en kracht en komen allemaal met 5 jaar garantie.

Het ontstaan ven een keukenlegende; de Kitchenaid mixer

De geschiedenis van de mixer

Het idee om een staande mixer te ontwerpen kwam van The Herbart Corporation. Hier werd door Herbert Johnson een mixer ontworpen die voor het eerst werd gebruikt op onderzeeërs van het leger. Daarna nam de mixer een vlucht naar de keukens en was voor het eerst beschikbaar in 1918.
Egmont Arens werd vervolgens aangenomen om een goedkoop model van de mixer uit te brengen. Het resultaat was dan ook het eerste nieuwe model ”K”.

Zoals je kunt zien is het model tegenwoordig nog aardig terug te herkennen in het model uit 1918. Het huidige model heeft sinds die tijd allemaal verbeteringen ondergaan en is vandaag de dag een echte eye-catcher in elke keuken.

Als je de modellen met elkaar wilt vergelijken dan beginnen we bij de Classic vs. de Artisan.
Op de foto zie je in het grijs de classic en in het blauw de Artisan.

Kitchenaid Classic vs. Kitchenaid Artisan

Zo op het eerste gezicht lijken ze heel erg op elkaar, maar als we wat beter gaan kijken dan zien we toch een aantal verschillen. Als eerste het aantal beschikbare kleuren. Van de Classic variant zijn er 3 kleuren beschikbaar en van de Artisan wel 40! Ook is de kom van de Classic wat kleiner en heeft geen handvat. Voor de Artisan is er ook een schenkschild zodat je ingrediënten netjes in je kom blijven en niet door de hele keuken heen vliegen.

Het grootste verschil zit hem in het vermogen van de motor. Waar de Classic een motor heeft van 275 watt, kan de Artisan wel 325 watt aan. Voor de meeste keuken toepassingen is de 275 watt motor een prima begin, maar heb je de ambitie om ook bijvoorbeeld brood te gaan maken dan is dat wat aan de krappe kant. Kitchenaid raad dan ook aan om voor stevig deeg de Artisan mixer te gebruiken.

Gebruik je zo af en toe de mixer en ga je niet zulke hele spannende en zware mixen maken dan kom je prima uit met een Classic model, maar ben je van plan om het apparaat dagelijks te gebruiken voor ook wat zwaardere ingredienten koop dan een Artisan. Voor het echte professionele bakken en gebruik is er zelfs ook nog de Professional waarbij de kom in hoogte verstelbaar is.

De verschillende Kitchenaid Artisan modellen

Dan komen we bij de verschillende modellen van de Artisan. In principe zijn KSM125KSM156KSM175 en KSM185 dezelfde machines, met allemaal een mengkom van 4,8L, maar het verschil zit hem in de bijgeleverde accessoires.
De KSM125 is de goedkoopste met de minste accessoires. Hierbij zitten er 3, namelijk een draadgarde, platte menghaak en kneedhaak.

De KSM125 is de goedkoopste met de minste accessoires. Hierbij zitten er 3, namelijk een draadgarde, platte menghaak en kneedhaak.

De KSM156 is qua accessoires hetzelfde als de 125, alleen zit er een glazen mengkom bij i.p.v. een roestvrijstalen mengkom.

Dan komen we bij de KSM175. Deze mixer wordt geleverd met extra mengkom van 2,8L. Ook zit er een platte menghaak met rubberen rand bij. Deze is ontzettend handig want als je gaat mixen dan blijft er toch vaak iets aan de kom plakken. Met deze extra haak veeg je dit zo van de kom los tijdens het mixen. Ook zit er nog een schenkschild bij. Hierdoor blijven je ingrediënten netjes in de kom en kan je ze na elkaar toevoegen zonder dat de hele keuken onder komt te zitten.

Als laatste blijft er dan de meest recente versie de KSM185 over. Dit is het nieuwste model waarbij je alle eerder genoemde assecoires erbij krijgt zoals bij de KSM175. De 185 is beschikbaar in 10 nieuwe kleuren.

Wat ook nog zo fijn is aan deze machine, is dat er nog allemaal verschillende opzetstukken bij te koop zijn. Zelf heb ik de groenten rasp op mijn verlanglijstje gezet voor kerst, dus wie weet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *