Binnenplanten

Sint eruit, kerstboom erin

Direct na 5 december gaan bij ons alle Sinterklaas spullen en versieringen terug naar zolder en kan de kerstboom in huis worden gezet. Zelf kijk ik hier altijd ontzettend naar uit en kan ik stiekem niet wachten tot het 6 december is. Het staat zo gezellig in huis! Niet alleen wordt de kerstboom versierd, maar het hele huis wordt aangekleed. Van kerststerren in de gang, tot kerstkransen aan de voordeur.

Hoe meer lampjes hoe gezelliger de sfeer!

Wij kopen het liefste een echte Nordmann kerstboom van ongeveer 175 – 200 cm. Deze boom laten we dan staan tot in het nieuwe jaar. Onze boom moet het dus wel een tijdje binnen kunnen volhouden en daarom geef ik je een aantal tips om je boom zo lang mogelijk te kunnen laten staan.

Kies een boom die bij je past. Wil je een boom die lange tijd naaldvast is, dan is een Nordmann een goede keuze. Deze verliest in verhouding tot andere bomen het minste naalden. Ook heeft de Nordmann een lekkere geur, maar deze is niet te overheersend. Wat ook heel erg fijn is, de naalden prikken niet!
Een andere veel verkochte boom is de Blauw spar. Deze boom heeft ook echt een blauwe kleur. Hij is vol en heeft stevige takken. Hierdoor kan je wat zwaardere kerstversiering makkelijk aan de takken hangen.

afbeelding van een nordmann kerstboom
Nordmann
Afbeelding van een blauw spar
Blauw spar

Kerstboom van buiten naar binnen

Kerstbomen worden vaak vanuit buiten verkocht. Ze staan hier dan ook vrij koud, het is daarom ook een goed idee om de kerstboom eerst in de schuur/garage of bijkeuken te zetten. Dit kan gewoon in het netje zoals de boom is gekocht, maar op deze manier kan de boom een beetje acclimatiseren.

Als je kerstboom geacclimatiseerd is en je bent klaar om hem binnen te gaan zetten, zaag dan ongeveer 5 cm aan de onderkant van de stam af. Hierdoor zorg je ervoor dat de boom weer water kan gaan opnemen. De eerste paar dagen drinkt je boom wel een paar liter water. Het is daarom heel erg handig als je een standaard hebt die gevuld kan worden met water. Een mooi voorbeeld van zo een standaard is deze van Elho. Controleer de eerste paar dagen regelmatig of er nog water gegeven moet worden. Het is zo jammer als je hele vloer nat is omdat er teveel water in de bak zit of de boom alsnog droog is komen te staan.

Afbeelding van een elho kerstboomstandaard

Kies de juiste plek

Als dan eenmaal de boom in de standaard binnen staat dan vindt een kerstboom het niet zo fijn om dicht bij de verwarming te staan. Hij droogt dan namelijk sneller uit, waardoor de naalden eerder gaan uitvallen.

Het versieren kan dan eindelijk gaan beginnen!
Wij gebruiken hiervoor ledlampjes, deze worden niet warm en zijn energiezuinig. De kerstversiering kan je aansluiten op een tijdschakelaar. Daardoor hoef je niet steeds achter de boom om de verlichting aan en uit te doen. Vervolgens kunnen de kerstballen of ornamenten in de boom en misschien hang je er nog een leuk lint doorheen.

Duurzamere keuze

Na de kerst meteen weer je boom buiten de deur zetten is natuurlijk niet de meest duurzame keuze. Wist je dat het wel 10 jaar duurt voordat een Nordmann kerstboom ongeveer 2 meter hoog is? Er zijn ook steeds meer duurzame keuzes te maken door bijvoorbeeld een kerstboom aan te schaffen met een kluit. Deze kan na de feestdagen buiten worden geplant. Dit kan in je eigen tuin, maar er zijn ook steeds meer kwekerijen waar je je kerstboom terug kan planten. Helaas is dit geen garantie dat de boom het gaat redden, maar het is het proberen waard.

Mocht je toch je boom in de tuin willen platen zorg er dan voor dat hij ook nu weer kan acclimatiseren. Zet hem weer een dag in de schuur/garage of bijkeuken en verplaats hem daarna naar buiten. Wanneer je de boom in de grond gaat planten is het ook belangrijk dat het niet vriest. Mocht het vriezen bescherm dan de wortels met hooi of stro en plant de boom na de vries terug in de grond!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *