Koken

Zelfgemaakte appelmoes zonder suiker, heerlijk recept en ontzettend makkelijk te maken

Laatst plukten we bij mijn moeder in de tuin de appelboom leeg. Er zat voor 25 kg appels in de boom! Wat een oogst dit jaar. We maken hiervan graag appelmoes en appeltaart. Normaal gesproken maak ik appelmoes met suiker, maar dit jaar is mijn moeder aan het afvallen, dus speciaal voor haar maakte ik dit jaar appelmoes zonder suiker. En geloof het of niet, maar deze smaakt net zo lekker en is nog gezond ook! Maar goed, hieronder is het recept voor de heerlijke appelmoes.

Volgens het Voedingscentrum is appelmoes zonder suiker een verantwoorde keuze, maar het is niet zo gezond als een appel zelf. Als je namelijk op een appel kauwt dan raak je sneller verzadigd dan wanneer je een schaaltje appelmoes leeg eet. Tevens zitten er geen schillen in waardoor je minder vezels binnenkrijgt. Zelf houd ik niet van appels met schil, dus voor mij maakt dat niet uit. Wat ook opvallend is bij zelfgemaakte appelmoes zonder suiker, is dat het een beetje bruiner kleurt dan je gewend bent van de potten uit de supermarkt. Tijdens het bereiden gaat er namelijk een deel van de vitamine C verloren. Dit is een antioxidant en voorkomt dat de appelmoes bruin kleurt. Fabrikanten voegen daarom nog wat extra vitamine C toe.

Tijd:
– 40 min. bereiding

Moeilijkheidsgraad:
Gemakkelijk

Ingrediënten:
– 2 kg appels
– 100 ml water
– 2 theelepels kaneel

Benodigdheden:
– pan met deksel
– Evt. een staafmixer, ik heb zo een simpele zoals deze van Philips, doet wat het moet doen!

Bereiding

– Schil de appels, verwijder het klokkenhuis en snijd de appel in stukjes, tegenwoordig gebruik ik deze mega handige appelschiller. In mijn vorige blog lees je hier meer over!
– Doe de appelstukjes in een pan
– Voeg het water toe aan de appelstukjes
– Voeg de kaneel toe
– Zet de pan op middelhoog vuur en schep de inhoud van de pan even om
– Doe de deksel op de pan en laat het 20 minuten pruttelen
– Als je houdt van appelmoes met stukjes (appelcompote) ben je nu klaar, anders pureer je de laatste stukjes appel tot een moes
– Je kunt direct de appelmoes eten als deze nog warm is, of bewaar deze in een afgesloten potje of bakje in de koelkast

Geschilde appels met de appelschiller
Alle ingrediënten in de pan en pruttelen maar
Zelfgemaakte appelmoes zonder suiker

Geniet van je heerlijke zelfgemaakte appelmoes zonder suiker! Eetsmakelijk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *