Vroeger vond ik het fantastisch om lekker bezig te zijn met het kweken van tuinkers op een watje. Het had iets magisch. We maakten het watje nat, de zaadjes gingen erop en na een paar dagen had je al ontkiemd waterkers. Dit is heerlijk op een broodje kaas met een beetje mayonaise. Dit had ik al zo een tijd niet gedaan, dat het tijd werd om het samen met onze dochter Lieke te gaan doen. Lekker samen het organic sprouting ontdekken!
Ik wist dat er tegenwoordig kiemschaaltjes bestaan. Dit kan bijvoorbeeld een schaaltje zijn met een soort zeefje erop. Je doet de zaadjes erop, water eronder en na een paar dagen heb je al kleine kiemgroenten. Juist doordat het snel ontkiemd is dit leuk om samen met de kinderen te doen. Lieke vond het al geweldig om te zien hoe snel deze plantjes groeien. Binnenkort gaan we samen knutselen met eierschalen. Eerst moeten we deze even sparen en dan kunnen we aan de slag.
Voor nu hebben we zaadjes ontkiemd op een kiemschaal van het merk Buzzy. Ik bestelde de buzzy kiemschaal samen met wat verschillende soorten kiemzaden. Ik kwam erachter dat er een heleboel kiemzaden zijn die worden verkocht voor organic sprouting. Een makkelijke start is te maken met organic sprouting tuinkers en tauge.
Wat is organic sprouting?
Als we de term organic sprouting letterlijk naar het Nederlands vertalen betekend het biologische ontkieming. Het ontkiemen doe je met biologische zaden. Deze kiemzaden zijn echte superfoods en dus hartstikke gezond. Ze bevatten mineralen, anti-oxidanten en vitamines.
Kiemen zijn jonge groene plantjes, die door water en warmte ontkiemen uit de zaden. De plantjes die uit de zaden groeien kan je eten.
Kiemgroenten kweken op een kiemschaal
Volg altijd de instructies die op de verpakking van de kiemzaden staat. Over het algemeen is het vrij simpel.
Stap 1; Strooi 1 tot 2 eetlepels kiemzaadjes op het rooster van de kiemschaal
Stap 2; Spoel de zaadjes af onder de kraan en verdeel ze over het rooster.
Stap 3; Vul de schaal met water tot aan het rooster
Stap 4; Zet de schaal in het licht, maar niet in de volle zon en zet ze op kamertemperatuur
Stap 5; Ververs het water uit de kiemschaal elke dag en laat de groente groeien
Stap 6; De kiemgroenten zijn klaar tussen de 3 tot 7 dagen
Stap 7; Knip de groente zo laag mogelijk af en ze kunnen direct worden gegeten, ook kan je ze 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Doe dit in een niet afgesloten bakje. En smullen maar!
Wij gaan lekker genieten van onze tuinkers op een boterham met kaas, met een beetje mayonaise.
Er zijn zoveel kiemgroenten dat je steeds kunt variëren. Volgende keer proberen we ook eens de salademix pikant, broccolikers en de alfalfa. Allemaal gezonde groenten die ook makkelijk in een salade kunnen worden gedaan.
Ben jij ook benieuwd naar ons knutselproject met tuinkers en eierschalen? Binnenkort daarover een blog online! Kom dus snel nog eens terug.