Kids

Naar de kindertandarts

Lieke is nu 4 jaar en gaat vanaf sinds ze 2 is mee naar de tandarts. Eerst om te wennen aan de ruimte en de tandarts. Ze mocht kijken hoe het bij mama eraan toe gaat en toen ze 3 was mocht ze voor het eerst ook even in de stoel zitten. Dit was ontzettend spannend en ze wilde alleen als ze op mijn schoot mocht zitten. Meer dan dat gebeurde er dan ook niet. De tandarts liet een spiegeltje zien en een tandenborstel met tandpasta erop. Weer een half jaar later wilde hij heel erg graag even in haar mondje kijken. Dit vond ze maar niks, maar uiteindelijk liet ze het toch toe. Ongeveer een half jaar geleden mocht hij dan nog steeds maar moeilijk in haar mond kijken, en hij dacht in ieder geval 2 gaatjes te zien. Dat was het moment om ons door te sturen naar een kindertandarts. Hij vertelde dat kinderen al op jonge leeftijd een tandartsen trauma kunnen oplopen en dat er speciale tandartsen voor kinderen bestaan. We werden in ieder geval doorgestuurd.

Kindertandarts

Al snel werden we gebeld door Kidzie Jeugdmondzorg en konden we terecht. De eerste keer dat we binnen kwamen vond ze het al leuk. De kinderschoenen moeten uit en er ligt een hele berg met kindersloffen. Dan moet je denken aan unicorns,-, draken,- en flamingo-sloffen. Het uitkiezen hiervan was alleen al een feestje.

Toen we naar binnen mochten mocht Lieke eerst even rondkijken en al snel durfde ze in de stoel te gaan zitten. Dit was volgens de tandarts de stoel waar ook Koningin Elsa op had gezeten. Ze begonnen met het tellen van haar vingers en ze mocht voelen aan de handschoenen van de tandarts. Toen kwamen er kleine spiegeltjes in verschillende kleuren op tafel. Ze mocht er een uitzoeken om straks haar tandjes mee te tellen. Als het goed ging, dan mocht zelfs het spiegeltje mee naar huis. Dit was de eerste wen afspraak en het ging goed. De tandarts kwam tot de conclusie dat er waarschijnlijk 2 tot 3 zaten. Om dit te kunnen zien moesten er foto’s worden gemaakt, wat ze de volgende keer wilden gaan proberen.

Na 2 weken ging we er weer heen. Ze ging vrolijk naar binnen en zocht weer mooie sloffen uit. Ook ging Lieke gemakkelijk in de stoel liggen en kreeg ze een zonnebril op tegen het zonnetje (de lamp). Ze maken van alles in die kamer een leuke verwijzing voor kinderen. Deze keer ging de tandarts haar tanden poetsen en zou ze proberen om foto’s te maken. Het poetsen ging super goed en toen kwamen de foto’s. Ze moest zo een foto kaartje met spekjes (piepschuim) tussen haar tanden klemmen. Dit deed ze goed, maar beet helaas zo hard dat het pijn deed. Het was meteen klaar en wilde het niet nog een keer proberen. Dit vond de tandarts prima en die loste het op door een foto te maken van de tanden de draak. Lieke vond het fantastisch om de tandarts te mogen helpen en maakte een mooie foto.

Foto maken van de tanden van de draak
De draak is aan de beurt voor een foto van zijn tanden.

Thuis oefenen

We kregen van de kindertandarts een fotokaartje mee en dit konden we thuis gaan oefenen. Na 2 weken hadden we een nieuwe afspraak en we gingen aan de slag. Helaas lukte het niet zo goed thuis en ze had er totaal geen zin in. Toen we bij de kindertandarts kwamen vond ik het een beetje spannend of het nu wel zou lukken. Lieke ging zitten en het lukte. Helaas waren er op de foto 3 gaatjes op te zien.

Volgens de tandarts had ze kaaskiezen. Dit zijn kiezen waarbij het glazuur niet goed is aangelegd, waardoor sneller gaatjes kunnen ontstaan. Ze zou voor 3 kiezen behandeld moeten worden. Hier zag ik mijn geest al dwalen, maar gelukkig bestaan er tegenwoordig alternatieven voor gaatjes vullen in het melkgebit.

Ze stelde voor om de gaatjes niet te boren, maar te voorzien van een zilveren kapje. Hierdoor kan er geen zuurstof bij de bacteriën komen die de gaatjes veroorzaken. Ze gaan uiteindelijk dood en kunnen het gaatje niet groter maken. Dit zijn kronen die over de tanden of kiezen heen worden gezet. Om het voor kinderen een beetje leuker te maken noemen ze dit voor jongens, piratenkiezen en voor meisjes prinsessenkiezen. We besloten dit te doen omdat het een stuk minder invasief is dan te gaan boren in een melkgebit. De kronen blijven zitten tot ze gaat wisselen als het goed is.

Prinsessenkiezen

Voordat de kiezen over haar tanden werden geplaatst moesten de tanden natuurlijk wel heel goed schoon zijn. Ook dit borsteltje liet de kindertandarts eerst aan Lieke zien. Ze deed er speciale aardbeien tandpasta op en dat mocht ze eerst proeven. Ze vond het lekker. Maar voordat de tandarts bij haar aan de slag ging mocht ze even de tanden poetsen van haar knuffel Tinus. Zo kon ze alvast een beetje wennen aan het geluid. Lieke deed gemakkelijk haar mond open en er kon worden gestart met de behandeling.

Tinus zijn tanden worden gepoetst

De tandarts wilde eerst 2 kiezen plaatsen, later moesten we dan terugkomen voor de 3e kies. Het ging zo ontzettend goed dat er die dag meteen 3 kiezen zijn geplaatst.

prinsessen of piraten kies
Prinsessen/piraten kies. Een kapje wordt over de kiezen gezet.

Wat was Lieke een grote meid en wat zijn we ontzettend trots op haar! Niet 2, maar 3 kiezen zijn geplaatst en ze heeft geen kik gegeven. De kindertandarts legde nog uit dat het allemaal een beetje strak kon aanvoelen, maar dat het net zo is als nieuwe schoenen. Je vindt het eerst heel strak, maar al snel went het en voel je er niks meer van.

Van ons kreeg ze een cadeau die ze thuis mocht uitpakken, namelijk een nieuwe elektrische tandenborstel. Ze was blij met zowel haar cadeau als haar stoere kiezen. Iedereen die ze sprak kreeg te horen en te zien dat zij mooie nieuwe prinsessenkiezen had.

Onze ervaring met de kindertandarts is super positief. Lieke ging van een bang vogeltje, naar een opgewekt meisje als ze naar de tandarts moet. Ze kijkt zelfs uit naar de volgende afspraak, dan gaat ze voor de tandarts een mooie tekening maken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *