Producten tegen de waterpokken
Kids

Het leed dat waterpokken heet

Momenteel is Covid-19 niet het enigste virus dat heerst. Van de opvang kregen we een aantal weken geleden een mailtje. Er heerst waterpokken in bijna alle dreumesgroepen. Op dat moment was het nog niet in de groep van ons zoontje Fedde, maar dit leek natuurlijk een kwestie van tijd. Onze dochter Lieke heeft de waterpokken gehad toen ze ruim 2 jaar oud was en dit was niet zo heel erg heftig. Een paar pokjes op haar buik en dat was het. Ze was er gemakkelijk doorheen gekomen dus het zal nu ook wel meevallen dachten we.

Toevallig hoorde ik laatst van een andere moeder dat je je kind ook tegen de waterpokken kunt laten vaccineren. Dit wordt in het buitenland al veelvuldig gedaan, maar in Nederland is het nog niet gebruikelijk. Volgens het RIVM wordt deze vaccinatie vooral aangeraden bij mensen die in hun kindertijd geen waterpokken hebben gehad en die werken met kinderen. Het is namelijk ontzettend besmettelijk, maar voor kinderen verloopt het vaak mild. Kinderen vanaf 11 – 12 maanden kunnen worden ingeënt tegen de waterpokken.

Bij het kinderdagverblijf was de babygroep al vrij groot, vanwege de corona babyboom. De kinderen die bijna 1 jaar oud werden, gingen al sneller naar de dreumesgroep, om zo meer ruimte te krijgen bij de babygroep. Bij de opvang mogen kinderen met waterpokken wel komen, met uitzondering van de babygroep. Voor baby’s onder de 1 jaar kan het namelijk wel gevaarlijk zijn. Soms gebeurt het ook dat kinderen die het oplopen voor hun 1e verjaardag het later nog eens krijgen in de vorm van gordelroos. Geloof me, dat is geen pretje! Ons zoontje ging dan ook voor zijn 1e verjaardag over naar de dreumesgroep en ongeveer tegelijk brak de waterpokken daar uit. Dit vond ik wel een beetje spannend omdat hij nog net geen 1 jaar was. Gelukkig bleef het nog even bij ons weg, omdat het op zijn groep niet heerste.

Precies een maand na zijn 1e verjaardag begon de ellende. Fedde werd een beetje hangerig en had wat verhoging. Hij had niet zoveel zin om iets te doen en ontzettend aanhankelijk. Zou dit de 13 maanden sprong zijn, of toch de waterpokken? Ongeveer na 2 dagen zagen we de eerste blaasjes ontstaan en wisten we het zeker. Ook Fedde had last van de waterpokken. Het begon op zijn buik, maar omdat het bij Lieke zo mild was verlopen dachten we dat het zal wel bij deze paar blaasjes blijven.

De eerste paar dagen werd het met de pokken alleen maar erger en erger. Het breidde zich uit van zijn buik, naar rug, naar gezicht en vervolgens zijn hele lijf! Zelfs zijn oogleden zaten onder, maar ook zijn piemeltje was helemaal rood van de pokken. Het leek wel of hij had gevochten zo erg zag hij eruit. Zijn oogleden werden helemaal rood en een beetje dik. Waterpokken duurt ongeveer 10 dagen. Bij ons begon na 7 het indrogen van de blaasjes, maar toen startte de jeuk van de korstjes. Waterpokken drogen namelijk in en worden dan korstjes. Hierbij is het belangrijk dat de jeukende korstjes er niet vanaf worden gekrabd, dit kan namelijk zorgen voor blijvende littekens.

Waterpokken met blaasjes in het zemelenbad

Wat voor ons hielp tegen de waterpokken

Als je op internet gaat zoeken, dan kom je allerlei verschillende middeltjes tegen die zouden kunnen helpen tegen de waterpokken. Ze zorgen voor het sneller indrogen en verminderen de jeuk. Ik wist nog dat we bij Lieke een zemelenbad maakten met oat flakes. Wij kochten deze in de supermarkt, maar je kunt ze ook gemakkelijk online bestellen en dan net een ander merk kopen. Het maakt niet zoveel uit welke je gebruikt. Hiervan doe je een paar eetlepels in een washandje en dit knoop je dicht met bijvoorbeeld een elastiekje. Laat het washandje even in het bad liggen en er komt een witte drek uit. Dit zou verlichtend werken. Ook deden we deze witte drek op zijn buik en rug.

Ingedroogde waterpokken

Naast het zemelenbad gebruikten we een waterpokkenspray van VSM. Tussendoor bij het verschonen van de luier deden we ook nog verkoelende foam van Kidsner op zijn buik, rug en benen.
Mocht je liever niet aan de slag gaan met de oat flakes, dan zijn er ook alternatieven verkrijgbaar. We gebruiken het zemelenbadje van Kruidvat, maar van HeltiQ is er ook een goed zemelenbadje.

Gebruikte producten tegen de waterpokken

Het duurde minstens 14 dagen voordat het allemaal een beetje beter werd, maar gelukkig kwamen we erdoorheen. De jeuk nam na 21 dagen af doordat de korstjes begonnen te verdwijnen. Helaas zien we nu na 6 weken nog steeds kleine korstjes, maar het lijkt alsof Fedde er niet meer zo een last van heeft. Gelukkig heeft hij er niet heel erg aan gekrabd. Nu maar duimen dat het geen blijvende littekens worden!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *