Zomertijd
Kids

Zomertijd slaapproblemen een paar tips om de zomertijd goed te starten

Aankomend weekend is het weer zo ver, de zomertijd gaat weer in. Dit betekend dat de tijd vooruit gaat. Ik gebruik altijd het ezelsbruggetje; in het voorjaar gaat de klok vooruit en in het najaar gaat de klok achteruit. Naast het feit dat het vanaf zondag een uur langer licht is heeft het verzetten van de klok van wintertijd naar zomertijd ook gevolgen voor je lichaam. Zowel volwassenen als kinderen kunnen hier even last van hebben. Hieronder lees je een aantal tips bij zomertijd slaapproblemen.

Zomertijd slaapproblemen

Doordat het “opeens” een uur later is, raakt je biologische klok een beetje in de war. Sommige mensen en kinderen kunnen daardoor slaapproblemen ervaren. Gemiddeld duurt het ongeveer 2 dagen voordat je eraan gewend bent. Houd dus vol, het wordt beter!

Mocht jij of je kinderen hier last van hebben dan volgen hier een aantal tips die je zou kunnen proberen.

  1. Ga een paar dagen voor het verschuiven van de klok wat vroeger naar bed. Als je 3 dagen voordat de zomertijd in gaat elke dag 15 min. eerder gaat slapen ben je sneller gewend aan dat uurtje verschil.
  2. Houd je aan het vaste avondritueel. Begin dan gewoon iets eerder hiermee, maar doe wel het hele ritueel. Je kind weet dan waar hij/zij aan toe is. Dit geeft rust bij het inslapen.
  3. Zorg ervoor dat je het daglicht opzoekt. Door meer naar buiten te gaan maakt je lichaam in de avond meer Melatonine aan. Dit is het hormoon waardoor je slaperig wordt. Het heeft dan ook een positief effect op je slaappatroon.
  4. Zorg in de ochtend voor licht. Doordat het nu in de ochtend een uur langer donker blijft, is het belangrijk dat je wakker wordt met voldoende licht.
  5. Probeer een paar uur voordat je gaat slapen je huis of omgeving al een beetje donkerder te maken. Ook het uitschakelen van je mobiele telefoon of tv kan goed helpen. Je hersenen blijven lang actief nadat je al je schermen hebt uitgeschakeld. Pak er bijvoorbeeld een lekker boek bij en je valt zo in slaap!

Mochten de bovenstaande tips niet helpen, maak je er dan vooral niet te druk om. Door stress zal het slapen moeilijker gaan en dat is nou al helemaal niet de bedoeling!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *